Geschiedenis
Uit onderzoeken is gebleken dat al meer dan 5000 jaar geleden  o.a. in het oude Egypte  reflexzonetherapie werd bedreven, zoals de inscriptie die gevonden werd in de graftombe van  een geneesheer, Ankmahor, laat zien.

De grondlegger van de huidige zonetherapie is de Amerikaanse keel- neus- en oorarts Dr. William Fitzgerald (1872 – 1942).

De grondbeginselen van de reflexzones heeft de Amerikaanse fysiotherapeute Eunice D. Ingram  gebruikt als basis voor haar drukpuntmassage aan de voet. Zij was uiteindelijk degene die alle punten in kaart heeft gebracht en die de therapie zijn naam gaf. Ook ontwikkelde zij een speciale handgreeptechniek, die zij heeft beschreven in een publicatie uit het jaar 1938: “Stories the Feet Can Tell”. Er kwam een vervolgboek hierop: Stories the Feet Have Told. In 1961 gingen Dwight C. Byers(neef van Eunice) en zijn zus Eusebia (verpleegkundige) Eunice Ingham volledig assisteren. In 1974 stierf E. Ingham op 85-jarige leeftijd. Om haar onderricht en originele teksten te beschermen werd door Byers en Eusebia het National Institute of Reflexologie en kort daarop het International Institute of Reflexologie opgericht. 

RZT in opmars
De opmars van de reflexzonetherapie bevindt zich in een stroomversnelling. De wereldcongressen, gewijd aan deze therapie, worden bezocht door prominente deskundigen en sprekers uit vele landen. Ook worden regelmatig seminars georganiseerd met nationale en internationale gasten uit het vakgebied die nieuwe invalshoeken onder de aandacht brengen. Internationaal wordt op medisch-wetenschappelijk niveau onderzoek verricht op het onderwerp reflexzonetherapie.