Shiatsu = vingerdruk

Shiatsu, wat letterlijk vingerdruk betekent, is een vorm van behandeling gebaseerd op de oosterse geneeskundige traditie en maakt gebruik van de toepassing van druk.
In het bestuderen van deze behandelingswijze is niet alleen de plaats waar gedrukt wordt, maar vooral de manier waarop de druk toegepast wordt van belang.
Het gaat om de setting van je lichaam van waaruit je de mens met de juiste druk kunt benaderen: het is het samengaan van handen en het zwaartepunt van het lichaam met een ontspannen focus.

Zelfgenezend vermogen

Shiatsu is een vorm van meridiaanbehandeling oorspronkelijk ontwikkeld in Japan.
Aangrijpingspunt is het energetisch functioneren van een mens, in de ruimste zin van het woord. Door middel van het uitoefenen van druk op de menselijke huid en het uitvoeren van specifieke massagetechnieken wordt de Ki of Levensenergie weer uitgenodigd te gaan stromen om zodoende te zorgen voor een optimaal welbevinden.
Wat aangesproken wordt is het zelfgenezend vermogen; Shiatsu activeert het lichaams-bewustzijn en de mogelijkheden een nieuwe balans te creëren.

Meridiaanbehandeling

Bij gezondheid stroomt de levensenergie vrij door een netwerk van banen die over het gehele lichaam lopen en die we meridianen noemen. Soms wordt deze energie verstoord door leef- en voedingsgewoonten, gebrek aan lichaamsbeweging of juist eenzijdig gebruik van het lichaam en emotionele- of lichamelijke spanningen.
In geval van storing of blokkade van de meridiaan verschijnen dan eerst vage klachten waar mensen soms denken mee te moeten leven zoals hoofdpijnen, vermoeidheid, depressie en verminderde weerstand. Het lichaam is dan uit het evenwicht gebracht, maar dit is nog in het beginstadium en dan nog relatief gemakkelijk te herstellen. Bij langdurige verstoring kunnen hieruit de meer uitgesproken klachten en ziektebeelden ontstaan.

Genezende en preventieve werking

De kracht van de oosterse geneeskunde is dat er naast een genezende werking er ook een preventieve werking van uit gaat. De disbalans kan al onderkent en behandeld worden voordat zich meer serieuze klachten ontwikkelen.
De therapeut zal door middel van een aantal technieken inzicht krijgen in de conditie van de persoon. De behandeling bestaat uit het met duimen, vingers en handpalmen druk uit te oefenen op de huid om zodoende de meridianen en de drukpunten te beïnvloeden.

Shiatsu werking: vitaliserend en verkwikkend / ontspant en kalmeert / verbeterd je lichaamsbewustzijn en maakt evenwichtiger / spierontspannend en pijnstillend. Het geeft bijvoorbeeld effect bij ademhalingsaandoeningen, emotionele spanningen en stress, hormonale verstoringen, huidproblemen, rug,nek en schouderklachten en spijsverterings- en stofwisselingsklachten.